Tájékoztatás gépjárműadóról – 2021

 

Tájékoztatás gépjárműadóról 2021.02.16

 

 

A 2021. január 1-jét követően az önkormányzati adóhatóságok gépjárműadó bevételi számlájára teljesített befizetésekkel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom:

Az állami adóhatóság (NAV) 2021. január 1-jétől ugyan valamennyi adóhatósági feladatot ellát a gépjárműadó tekintetében, az ezen időpontot megelőző időszak adókötelezettségeit azonban még az önkormányzati adóhatóság állapította meg és tartja nyilván. Ezért a települési önkormányzat gépjárműadó fizetési számlájára érkezett befizetések esetén minden esetben megvizsgáljuk, hogy azt a befizető melyik adómegállapítással érintett időszakra fizette meg. Amennyiben a 2021. évet megelőző adókötelezettségről van szó, az nem túlfizetésként kerül nyilvántartásra, hanem a korábban előírt tartozással szemben kerül jóváírásra.

Amennyiben az adózó a befizetését 2021. évi gépjárműadója megfizetésére szánta, akkor adó-fizetési kötelezettségét nem teljesítette, mert azt a NAV gépjárműadó számlájára kell megfizetnie (utalnia). Ha 2021. évi gépjárműadó kötelezettség került – tévesen – az önkormányzati gépjárműadó fizetési számla javára megfizetésre, abban az esetben az nem túlfizetésnek, hanem téves befizetésnek minősül.

Az önkormányzati adóhatósághoz tévesen fizetett összeget az önkormányzati adóhatóság, más, általa kezelt adóra vagy nyilvántartott köztartozásra számolja el. A tévesen megfizetett összeg visszatérítése pedig csak az adózó írásban benyújtott külön kérelmére történhet meg!

 

A túlfizetés visszatérítéséhez szükséges formanyomtatvány ide kattintva tölthető le!

 

 

Várvölgy, 2021.02.16.

 

 

Tisztelettel:

 

 

 

Lukács Ágnes

jegyző